ayatul kursi

ayatul kursi

Tuesday, July 3, 2012

Kurafat Gantung Patung Bawah Kereta

Saya perasan sekarag makin ramai pemilik kereta yang menggantung patung comel kat belakang bawah kereta diorang. saya tak faham apa sebab diorang buat begitu,Trend ni makin menjadi2,  lalu saya google dan ini la hasil nya ... Sebenarnya meletakkan anak patung bawah kereta adalah budaya orang Thailand. Mereka percaya roh orang yang mati kemalangan akan berlegar-legar di tempat mereka mati.

Bagi mengelakkan roh menganggu mereka yang memandu, terutama roh kanak-kanak, jadi mereka memasang anak patung pada bumper kereta, supaya roh kanak-kanak jadi tenang. 

Trend ini dibawa oleh pemandu teksi Thai yang mahu meletakkan roh lain (dengan meletak anak patung bersaiz kecil) supaya roh orang mati dilanggar tidak menganggu kereta mereka.

Jadi, selamatlah mereka ini dari kecelakaan di jalan raya dari diganggu roh-roh mati kemalangan.

Firman Allah, mafhumnya: Maka barangsiapa mengikuti petunjukKu maka ia tak akan sesat dan celaka. Dan barangsiapa berpaling tadah, tidak ingat kepadaKu maka baginya kehidupan yang sempit dan Kami akan membangkitnya di Hari Kiamat dalam keadaan buta.” (Ta Ha : 123)

Sabda Rasulullah saw Bermaksud: “Siapa yang menyerupai suatu kaum, maka dia termasuk sebahagian daripada Mereka” (Riwayat Abu Daud).

Kesimpulannya janganlah mengikut sesuatu perkara tanpa sebarang usul periksa sama ada perkara berkenaan mengikut syariat Islam atau pun tidak. Berhati-hatilah dengan perkara seperti ini kerana tanpa kita sedar kita telah mensyirikkan Allah SWT.

GC : Pada saya, andai kata anda seorang yang sangat mengikuti perkembangan semasa, jangan sampai tergadai iman dan tauhid kita kepada tuhan...silap2 ajal sampai dlm keadaan kita tak tau yang kita telah menyekutukan Allah... nauzubillah...

No comments:

Post a Comment